Naturehumaine Moderne Montreal Duplex

0 Comments

The local Studio Naturehumaine has completed a two-family apartment building in the Côte-des-Neiges district of Montreal, inspired by the architectural styles of the 1930s.

The project includes 297 square meters of living space on a narrow strip of the city that was once used as a large swimming pool for a neighboring building.

The project is called the Liner – or the Liner-and refers to the architectural styles of the surrounding neighborhood, consisting of 1950s apartment buildings surrounding the project on three sides.

It includes two semi-detached houses on four floors with outdoor space on the roof and on the sides.

Rounded corners, various masonry configurations, strictly symmetrical floor plans and refined geometries characterize the structure.

Its shape was influenced by the clean modern architectural style, often associated with the Art Deco movement of the interwar period of the 1930s.

“Because we found various beautiful examples of Art Deco housing projects from the 1930s in the immediate vicinity, it was clear to us from the very beginning that we wanted to revive some features of the architecture of that time in a contemporary way,” Naturehumaine told Dezeen.

The facade is faced with red mud bricks with steel details painted in plonk red.

The privacy walls, as well as the terrace railings, were made of perforated terracotta-colored steel, as were the curved roofs of the mezzanines.

“Our first intention was to choose a Burgundy color that contrasts and contrasts with the immediate neighbors, where both are in shades of light brown and darker,” Naturehumaine told Dezeen.

“What turned out to be interesting was the perceived variation in the tone of the brick due to the lighting; the brick becomes particularly warm and orange when it is directly exposed to the sun.”

The houses are symmetrically furnished with four bedrooms each. There are semi-submerged basements with single bedrooms and a family room, while the ground floor houses the common areas.

The third floor is dedicated to two bedrooms for children, while the top floor, which acts as a mezzanine, houses the master bedroom.

A central staircase cuts each of the houses in two and each has a carport with a Terrace that extends from the ground floor

The ornate masonry exists in its usual horizontal layout until it appears on the curved windows, where it has been turned vertically and tilted towards the two front corners of the house to accentuate the curve.

The corner masonry Stops on the large curved corner windows.

Since the large window required double glazing and used curved glass, the windows had to be manufactured by specialists from Texas, then shipped north to the Montreal site.

“For a modest residential project like ours, it was actually difficult to build the rounded roofs and the curved metal lintel necessary to support the masonry above our rounded corner window.

“All these elements had to be perfectly placed on top of each other in the same Radius,” the Studio said.

Nevertheless, the strict geometric identity of the construction contributes to the strong identity of the building. The curves and the colors of the project contribute to making this house a centerpiece of the region.

Naturehumaine has completed other multifamily projects in the area, including a twisted yellow exterior staircase project and single-family projects such as a house with a staircase inspired by the Dutch artist MC Escher.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *