Architecture for Earth-Toned Cabin House

0 Comments

Rough textures and folk elements characterize this weekend house, which the Indian Studio Taliesyn has added to a street location in Bangalore.

Named Cabin House, the house was inspired by the indigenous architecture of the Jayanagar district of South Bangalore and was designed to maximize the connection of the place with nature.

“Reflecting the modern lifestyle and indigenous nuances, the Design was developed from a simple task of discovering nature up close,” Taliesin co-director MA haboob Basha told Deneen.

“It started from the task of designing a weekend house in the hustle and bustle of the city, but was intended to evoke feelings of relaxation and rejuvenation.”

Accessible by a short ramp, the cottage house is separated from the road by a concrete wall bordering a garden where the house is located on a low stone platform surrounded by jackfruit and mango trees.

The garden offers space for outdoor living and is inspired by the typical layout of the traditional houses of the area, which were usually small buildings with large gardens.

“The semi-outdoor space in front of the house – Kate – was traditionally used for a morning coffee or an evening date with the neighbors,” said the co-director of the Studio, Shalini Chandrashekar.

“In addition, most of the houses were modest in size, with a huge front yard with trees and plants both decorative and essential, close to nature and reflecting the human presence.”

Inside, the Studio aimed to reflect the colors of a sunset with earthy finishes and tones, including a range of Reds and cement coatings.

The interior of the house has been designed to be as open as possible, with a double-height kitchen, a living room and a dining room as the central room of the house and warm-toned furniture arranged everywhere.

“The solid furniture is mainly made of laminated birch wood, and the rest of the furniture around the house is made of ash wood grown in organized forests,” Chandrashekar said. “The surfaces are all on site to reduce the carbon footprint.”

At one end of the main room, a red staircase gives access to the mezzanine and extends into a long built-in bench that runs the entire length of the dining room.

An arched opening is cut into the stairwell with a curved wooden door separating the living room and the dining room from the kitchen.

“The centerpiece of the design – highlighted in terracotta red –is the linear seat, also known as the ‘Khatte’, which blends into the main staircase and extends further like an arch,” Basha said.

“We used this architectural expression as the main character of Cabin House – it is at the center of all conversations.”

A mezzanine is suspended above the double-height living room which houses the master bedroom. The bathroom is located under the mezzanine and has a cast concrete basin overlooking the surrounding garden and a dressing room.

“The hierarchy of spaces is sensitive to privacy by varying the levels and the soft barriers of the landscape,” said Basha. “For example, a horizontal opening in the toilet allows the user to have nature constantly on the horizon, while offering the necessary privacy thanks to its placement.”

Elsewhere in Bangalore, Taliesin recently completed her own office with unfinished materials and a discarded shipping container, as well as a house with outdoor living spaces related to the tropical environment.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *